Stappenplan voor avondfotografie

1. Locatie zoeken voor avondfotografie

Er zijn zoveel locaties te fotograferen in de avond. Kies je voor 1 perfecte foto van een mooie skyline bijvoorbeeld Rotterdam, pak je meerdere plekken in de binnenstad van Amersfoort of ga je voor de Amsterdamse grachten. Probeer zoveel mogelijk thuis te plannen waar je in de avond foto’s wilt maken. Je kan beginnen om op google afbeeldingen te zoeken naar mooie locaties. Vervolgens ga je de locaties opzoeken via google maps en maak je een route. Als je in een stad komt waar je niet echt bekend bent is het handig om een route te maken voor jezelf om die ene avond er zeker van te zijn dat je zonder al te veel zoeken direct naar jou spots kan gaan.

2. De stand van de zon

Voordat het donker is kan je ervoor kiezen als de voorspellingen goed zijn om te beginnen met een zonsondergang. Een extra bonus foto voordat het blauwe uurtje begint. Zoek met een zonsondergang 1 mooie locatie uit en blijf daar. Vaak kies ik een punt uit dat ik mooi licht aan minimaal 2 kanten heb….. dat zijn de alweer 2 foto’s !!
Bekijk hoe laat de zon ondergaat en wees ruim op tijd…. hopelijk begint jou avond al met een topplaat.
Daarna is het even wachten tot het blauwe uurtje begint en de lichten aan gaan, nu kan het feest echt beginnen !!

3. Welke apparatuur neem ik mee ?

Als je meerdere lenzen, filters en statieven hebt, maak dan thuis een keuze wat je allemaal mee wilt nemen. Als je een paar uur door de stad loopt heb je graag een tas wat niet al te zwaar is. Ik werk met 2 statieven een lichte van carbon en een zwaar statief van alluminium. Natuurlijk wil je alles zo ligt mogelijk hebben maar bij veel wind kies ik toch voor het zware statief , dat is toch de basis !
Maak thuis alle filters en lenzen goed schoon. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, tijdens mijn workshops komt het echt vaak voor !! Zeker bij avondfotografie heb je daar last van. Door de lichtbronnen kan je lensflare krijgen, wazige vlekken, strepen door het beeld. Kijk maar eens door een vettige of niet schone autoruit dan zie je gelijk hoe de lichtbronnen veranderen.

4. Checklist

– Een degelijk statief
– Afstandsbediening
– Zaklamp
– Extra accu
– Regenhoes
– Een paraplu als de voorspellingen matig zijn en het niet te hard waait. Neem dan wel een zwarte paraplu mee. Door de straatverlichting is een rode paraplu niet handig als het licht erdoor heen schijnt, veroorzaakt een rode kleurzweem.

5. Wees op tijd en verken de omgeving

Je hebt thuis al op google maps de locaties gevonden. Zorg dat je ruim op tijd bij de locatie bent . Kijk eerst even rustig om je heen en denk in beelden waardoor je steeds betere composities gaat maken. Stel je camera in. Zet de Av, M en de Bulp modus op het zelfde diafragma in. Zo maak je niet de fout tijdens het wisselen van de verschillende standen dat je met verschillende diafragma’s aan het werken bent.

6. Oke je bent op locatie, hoe zit het met de wind ?

Bij avondfotografie werk je met lange sluitertijden. Als er wind staat gaan bijvoorbeeld de bomen, riet, boten etc. bewegen (ghosting effect). Als het te hard waait zijn dat soort objecten minder geschikt, het kan wel !! Ik los het op door extra foto’s te maken met een hogere iso waarde waardoor de sluitertijd korter wordt. Later in Photoshop schilder ik doormiddel van een laagmasker de foto welke ik gemaakt hebt met een hogere iso waarde selectief erin. Bijvoorbeeld een boot.

7. Met avondfotografie kan je lang doorgaan met foto’s maken

Het voordeel van avondfotografie is dat je lang door kan gaan. Eerst het blauwe uurtje, daarna kan de lucht nog heel lang donkerblauw blijven. Als het wat bewolkter is wordt de lucht al snel geel/bruin door de de lichtvervuiling van de stad. In de avond kan de camera niet zo goed omgaan met de witbalans. De camera is opzoek naar wit. Als het wit verkleurd is door bijvoorbeeld straatverlichting begrijpt de camera het niet helemaal. Waardoor er een kleurzweem ontstaat en de foto vaak te geel wordt. Achteraf is dat natuurlijk te corrigeren. Zelf kies ik een kelvinwaarde tussen de 3200 en 3800 kelvin om de foto wat koeler van kleur te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *