HDR FOTOGRAFIE, WAT IS DAT EIGENLIJK ?

HDR FOTOGRAFIE, WAT IS DAT EIGENLIJK?

HDR Fotografie is een techniek waarmee we zien hoe het er in werkelijkheid uitziet maar wat de camera niet kan weergeven. Ondanks de moderne cameratechnieken blijft het mensenlijkoog superieur aan een camera. Het dynamisch bereik wordt wel steeds beter van de huidige camera’s waardoor je in veel situaties met 1 opname genoeg beeldinformatie hebt. Als er veel hooglichtingen en schaduwen zijn is HDR een mooie techniek om een beeld goed in balans te krijgen. Met de HDR techniek wordt een reeks opnames van hetzelfde onderwerp gemaakt, alleen met verschillende belichtingstijden, waarbij het diafragma gelijk blijft.

HDR fotografieHonfleur Frankrijk Canon 7D+ EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM 35mm- ISO100- F9 0.8sec./ 1/5sec./ 1/20sec.

Een HDR opname maken

De meeste camera’s hebben een bracket functie in de AV stand (diafragmavoorkeur) waarbij er drie, vijf ,zeven of meer opnames gemaakt kunnen worden afhankelijk van je cameramerk en model. Hierbij berekend de camera zelf de sluitertijd van de basisfoto, wat in veel situaties prima werkt. Wil je meer controle schakel dan over naar de M stand waarbij je zelf de sluitertijd instelt voor de basisfoto.
Het belichtingstrapje zou ik met 1 of 2 stops verschil instellen. In het bovenstaande voorbeeld zijn 3 opnames gemaakt met 2 stops verschil.
Als je de compositie van je foto bepaald hebt stel dan éénmaal scherp daarna schakel je de autofocus uit en maak je de bracketing serie.
Door de autofocus uit te schakelen voorkom je dat de camera tussen de brackets opnieuw gaat scherpstellen waardoor er bewegingsonscherpte kan ontstaan.
Kies een vast diafragma voor de serie opnames hierdoor is de scherptediepte van iedere foto hetzelfde.
Ook is het aan te raden om bij HDR fotografie te werken in de z.g. Raw formaat (waar ik later op terug kom bij het bewerken van de opnames) en niet in JPEG waar een hoop informatie verloren gaat.
Hierdoor krijg je foto’s met meer informatie en kan de witbalans op de computer aangepast worden.
Als je begint met HDR fotografie zou ik aanraden om te beginnen met een belichtingstrap van 3 beelden om de basis van HDR beter te begrijpen. Begin met 1 normaal belichte foto (de basisfoto), 1 onderbelichte foto ( voor de hooglichten) en 1 overbelichte foto (voor de schaduwen). Door de opnames samen te voegen in een beeldbewerking programma krijg je 1 groot bestand waarbij alle detailinformatie in zit namelijk een foto met een hoog dynamisch bereik. Zelf werk ik met 5 opnames niet dat ik ze allemaal gebruik maar dan heb ik nog meer beeldinformatie om creatief en technisch te werken bij het handmatig samenvoegen in Photoshop.

Amsterdam Reguliersbreestraat

Amsterdam Canon 5DS R + Canon EF 24-70mm f/2.8 || USM 24mm – ISO100 – f11 1/8sec. / 1/15sec. / 1/25sec / 1/50sec.

 

Het bewerken van HDR opnames

Er zijn heel veel programma’s op de markt voor het samenvoegen van de opnames. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Lightroom en Photoshop, waarbij ik begin in Lightroom om de lenscorrecties en transformaties te corrigeren en de geselecteerde opnames te synchroniseren. Nadat alle lenscorrecties zijn uitgevoerd kunnen de opnames samen worden gevoegd tot een 32bit Tiff bestand in Photoshop ( selecteer de foto’s en klik op de rechtermuisknop, kies bewerken in, samenvoegen tot HDR Pro in Photoshop).
Zodra Photoshop klaar is met het samenvoegen van de opnames verschijnt er een nieuw venster “samenvoegen tot HDR Pro”, schimmen verwijderen kan aangevinkt worden voor als er bewegende delen zijn in de foto. Photoshop selecteert de juiste opname om bewegende delen te laten verdwijnen, in het algemeen doet Photoshop het best goed. De mogelijkheid is er ook om zelf een foto te selecteren. Druk op OK en Photoshop heeft er een 32bit Tiff bestand van gemaakt.

Voorbeeld foto’s samenvoegen tot HDR Pro in Photoshop

Sla de foto op en de opname wordt automatisch weer in Lightroom teruggehaald. Nu de 32bit opname weer terug is in Lightroom kan je de foto tonemappen, dit gebeurd door te werken met de schuifregelaars. Doordat we nu een 32bit foto hebben zijn er veel meer mogelijkheden om de foto te bewerken. Het is belangrijk om alle data binnen het histogram te houden. Wees voorzichtig met de schuifregelaars om de foto realistisch te houden. Als in Lightroom de bewerkingen zijn gedaan is het noodzakelijk om de foto om te zetten van 32bit naar 16bit om verdere bewerking mogelijk te maken.
Zodra je vanuit Lightroom ervoor kiest om de foto te bewerken in Photoshop, zal de foto geopend worden als een 16bit Tiff bestand om verdere bewerkingen te kunnen toepassen.
In Photoshop doe ik de bewerkingen die niet in Lightroom kunnen zoals het werken met laagmaskers, aanpassingslagen en de krachtige plug-in van Google Nik collection “Color Effex Pro” waar je ook met laagmaskers kan werken om je eigen creatieve draai eraan te geven. (wat nu gratis te downloaden is)

Zaanse Schans Canon 5DS R + Canon EF 17-40 mm 16mm – ISO100 4Sec/ 0,5sec/ 1sec

Wanneer is de toepassing van HDR fotografie minder geschikt ?

Als je een stadsgezicht of landschap fotografeert en het waait dan bewegen de blaadjes van de bomen ga je die foto’s samenvoegen krijg je bewegingsonscherpte in de bladeren wat een onnatuurlijk en minder fraaie foto oplevert. Hetzelfde geld voor mensen in de foto, vlaggen die bewegen, boten in het water, eigenlijk alles wat beweegt ( ghostingeffect ). Bij lange sluitertijden is het helemaal oppassen !
Het kan wel maar dan is het handmatig samenvoegen van foto’s in Photoshop wel noodzakelijk (Hou er ook rekening mee dat er in de basisopname geen bewegende elementen zitten). Het handmatig samenvoegen doe ik met verschillende laagmaskers of luminosity masks waarbij ik gebruik maak van het penseel. Zelf gebruik ik een Wacom Intuos Pro Creative Pen & Touch tekentablet waardoor ik preciseer en sneller kan werken.

Rotterdam na een onweersbui Canon 5DS R+ Canon 17-40 mm f/4L 16 mm – ISO100 – F16 1/6sec. / 1/13sec / 1/25sec. / 1/50sec. Lee little stopper + Lee ND 0.6 soft

10 tips voor HDR fotografie

1. Gebruik een statief. Koop een degelijk statief die voldoende ondersteuning geeft voor jou camera. Bespaar hier niet in een statief is de basis.

2. Stel scherp en zet de autofocus uit , je voorkomt hiermee bewegingsonscherpte, doordat de camera tussen de opnames niet weer opnieuw gaat scherpstellen.

3. Zet de image stabilizer uit , hiermee voorkom je bewegingsonscherpte.

4. Zet de belichtingsmeter op gemiddeld met deze instelling zal je camera een gemiddelde belichting bepalen gebaseerd op alle kleuren in het beeld.

5. Gebruik een afstandsbediening om trillingen tegen te gaan

6. De Iso zo laag mogelijk houden, je werkt met een statief dus is het niet nodig om voor een hogere iso te gaan. Een uitzondering is als je met een snellere sluitertijd wilt werken.

7. Fotografeer in Raw, de witbalans is dan goed te corrigeren tijdens het beeldbewerken en je hebt meer beeldinformatie.

8. Bij avondfotografie is het beter om handmatig scherp te stellen door middel van Liveview

9. Bestudeer het histogram van de basisfoto om te bekijken of de beeldinformatie mooi verdeeld is binnen het histogram.

10. Als HDR in de AV-stand een beetje eigen is geworden en je begrijpt het principe schakel dan over naar de M-stand waarbij je zelf de bracketing maakt voor nog meer controle.

HDR FotografieGorinchem Canon 5DS R+Canon 17-40 f/4L 19mm – ISO100 – F11 3.1sec./ 9.6sec. / 20sec. / 30sec.

Foggy morning Canon 5DS R+Canon 17-40 f/4L 16mm- ISO100 – F11 2sec./ 1.3sec./ 0.8sec./0.3sec.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *